Conlit burkolással 1.

Conlit burkolással 1.


Tűzvédelem Conlittal.

 

Szellőző-, klíma- és füstelvezető csatornák
Conlit 1.
 
A szellőző-, klíma- és füstelvezető csatornák (továbbiakban: csatornák) megfelelő tűzvédelme az épületen belül rendkívül fontos, mivel különálló tűzszakaszokon haladhatnak át, vagyis ezeken keresztül az épület tűzszakaszából a füst igen hamar el tudna jutni egy másikba. Így tehát a csatorna akár különálló tűzszakasznak is tekinthető. A csatornával szemben tehát többfajta elvárás is megfogalmazódik:
határoló szerkezetei legyenek meghatározott ideig tűzállóak,
fal- vagy födémszerkezeti áttöréseik is legyenek meghatározott ideig tűzállóak,
határoló szerkezetei legyenek megfelelő hőszigetelésűek, hogy a szellőző- és klímacsatornában szállított levegő ne melegedhessen föl annyira, illetve a füstelvezető csatornában elszállított füst ne adhasson le oly mértékben hőt, hogy az másutt tüzet okozzon,
határoló szerkezetei, legyenek meghatározott ideig „füstzáróak”,
fal- vagy födémszerkezeti áttöréseik is legyenek meghatározott ideig „füstzáróak”,
hőtágulás hatására se mehessen tönkre,
tűz esetén szakaszolható lehessen.
Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kell a csatorna 90 perces tűzvédelmi szigetelését a Conlit rendszerrel kialakítani. Természetesen ennek az is feltétele, hogy ne csak a csatorna, hanem annak tartószerkezete, a tartószerkezetét rögzítő épületszerkezet is megfeleljen ennek az elvárásnak. A csatorna áttöréseivel szemben is csak akkor van értelme a 90 perces tűzállóságnak, ha maga az áttört szerkezet – fal vagy födém – is legalább ugyanilyen tűzállóságú.
 
Információ: tuzvedo@tuzvedo.hu