Masterclima (Promatect MC) 25 mm

Masterclima (Promatect MC) 25 mm


Masterclima (Promatect MC) nem éghető szigetelő lapok

 

A nedves, penészes, különböző vízben oldott sókkal terhelt falazatok, egészségtelen, károsodott épületek rendbehozatalára egy új, az eddig ismert szigetelőanyagoktól, az eddig ismert módszerektől eltérő szerkezetű, tulajdonságú és hatású termék: Promatect MC szigetelő lap.

A 25 mm-es lap kb.21 lit. nedvességet képes magában tárolni. A gombák megtelepedést akadályozza a szigetelő lemezek lúgossága.

Beépítése egyszerű, gyors, a helyszíni élőmunka aránya minimális. Igen kiváló érték/Ár arány. Házilagos kivitelezésre is alkalmas, a

Promatect MC. 

Kevés olyan technológia van, amellyel belülről is lehet lakótereket szigetelni, holott gyakran fordul elő, hogy nincs más megoldás, így például műemléki épületeknél, ahol a homlokzatot nem szabad megváltoztatni, de társasházak vagy családi házak esetén is hasonló lehet a helyzet, ha a külső szigetelésre nincs lehetőség. Az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, például a régi építésű házaknál a nedvesedés okozta problémák megszüntetésére, a falak „kiszárítására” a PROMATECT-MC burkolat.

Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok vagy a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal, a penészgombák megjelenésével, illetve a sókivirágzással, a köznyelvben használatos úgynevezett salétromosodással.

Ezek károsítják az épület szerkezetét, a penészesedés pedig súlyos egészségügyi problémát is okozhat. Leggyakrabban a légúti megbetegedésekre való hajlam, illetve allergiák kialakulását eredményezheti, de akár tüdőgyulladás is lehet következmény. (Írásunkban a közismert salétromosodás kifejezést használjuk, függetlenül az oldott sók fajtájától: szulfát, nitrát, klorid, magnézium stb.) Egy kész épületnél az utólagos külső vagy alsó nedvesedés elleni szigetelés soha nem könnyű feladat. Egyes esetekben kivitelezhetetlen, például társasházaknál, ahol csak egy-két lakásban jelentkeznek szigetelési gondok, de a lakóközösség nem járul hozzá az egész ház újraszigeteléséhez. A régi épületeknél is gyakori hiba a talajnedvesség felszívódása a falakba, mely csak az alsó szigetelés bonyolult és költséges cseréjével szüntethető meg. Gyakran – például a rakott kőfalaknál – ez szinte kivitelezhetetlen. Előfordulnak kevésbé súlyos esetek is; egy-egy pince- vagy mennyezeti sarok nedvesedése, gombásodása. Látható, hogy sok olyan nedvesedési probléma van, amelyeknél egyszerűbb a belső „szigetelés” kialakítása. Ezt a célt szolgálják például az üzemben előkevert és a helyszínen felhordott ún. pórusos javító vakolatok, melyek azonban munkaigényesek és alacsony hatékonyságúak.

E gondok egyszerű és gyors megoldására szolgál a házilag is kivitelezhető PROMATECT-MC belső burkolat kialakítása. Nedves, penészes falak szigeteléseTöbb, mint 15 éve fejlesztettek ki egy speciális szigetelő lemezt ilyen célokra, amely igen hatékony és egyszerűbben kivitelezhető, mint a vakolás. Ez a min. 85%-ban mikrokapilláris szerkezetű, különleges szigetelő lemez a PROMATECT-MC, itatóspapírként szívja fel a vizet, anélkül, hogy kicsepegne belőle és tárolja azt.

Egy négyzetméter 25 mm vastag lemez akár 20-21 liter víz tárolására is képes lehet, de nyitott pórusszerkezete miatt a felszívott nedvesség folyamatosan párolog és szellőzéssel távozik a belső térből. Így ez az erősített kalcium-szilikát alapú lemez a falszerkezetet kiszárítja és szárazon tartja, ugyanakkor mindig száraz marad a lemez felülete és lúgos kémhatása (pH érték: 10-11) miatt végleges védelmet biztosít a falon megtelepedő gombás fertőzések ellen is.

A továbbfejlesztett változat, a PROMATECT-MC plus módosított pórusrendszerének köszönhetően – a nedvességelszívó és a párologtató képesség változatlan megtartása mellett – megszűnik a sók felületi kivirágzása. A kikristályosodó sók fokozatosan tárolódnak be a kapilláris rendszerébe. A kapilláris rendszer sóbetároló képessége a teljes térfogat minimum 85%-a, így élettartama kb. 15-20 év! Ezután a burkolatot ki kell cserélni.

A PROMATECT-MC plus a fentiek miatt az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására alkalmas. A szigetelőlemezek hőszigetelő képessége is kiváló. Fontos tulajdonsága, hogy ez az egyetlen szigetelő anyag, amely meg tudja oldani a belső oldali hőszigetelések alkalmazásánál gyakran fellépő páralecsapódási gondokat is. Egyértelműen rögzíthető, hogy a PROMATECT-MC lemezekkel lehet és szabad belülről hőszigetelni.

A hővezetési tényező (λ) értéke: 0,053 W/mK. Kiválóan alkalmazható falfűtési rendszerek alá való hőszigetelésként is. Mielőtt e szigetelési technológia mellett döntünk, előtte célszerű szakemberrel megvizsgáltatni a falat, vagyis azt, hogy mennyi a fal nedvességtartalma, ill. a vízben oldott sók aránya. Ez helyszíni méréssel, szükség esetén (gyanús szennyeződések) laborvizsgálat elvégzésével határozható meg. Megállapítható az is, hogy kisebb nedvesedés esetén mekkora területet kell burkolni a szigetelőlemezzel. Tekintettel arra, hogy a szigetelőlemez „működése” a páraáteresztő képességén múlik, alkalmazása előtt a nem páraáteresztő rétegeket el kell távolítani a falról. Amennyiben a vakolat erős, nem válik el a falazattól, azt a vakolatra is lehet ragasztani. A letisztított falra fogazott glettvassal felhordott páraáteresztő ragasztóágyba nyomjuk bele a lemezeket. A lemez felületét csak páraáteresztő glettel, ill. festékkel (meszes bázisú vagy szilikátfestékek) lehet bevonni. A terméket Magyarországon az LB-Knauf ragasztótapaszával alkalmazzák. A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors, a helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor, télen-nyáron is alkalmazható.

Az ÉMI KHT. által kiadott ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY (ÉME) száma: A-733/2005. Információ, a legolcsóbb napi árra:

 

Drótposta:

tuzvedo@tuzvedo.hu