Minden, ami CONLIT

Minden, ami CONLIT


TŰZVÉDELEM: MINDEN, AMI CONLIT

 
 
Conlit márkanéven kőzetgyapotos tűzvédelmi burkolatrendszer.
.A rendszer „lelke” a speciális, jóval 1000 °C feletti olvadáspontú, legalább 150 kg/m3 testsűrűségű úgynevezett HT minőségű kőzetgyapot (HT = High Tempereture, azaz magas hőmérséklet). A lemezek illesztéseit a kőzetgyapothoz hasonlóan nem éghető, vízüveg-kaolin bázisú Conlit ragasztóval ragasztják össze, így az esetleges épülettűz a lemezek illesztései mentén sem fér hozzá a védett épületszerkezethez.
A Conlit rendszer az úgynevezett megelőző, vagy passzív tűzvédelem csaknem minden területén eredményesen alkalmazható tűzvédelmi burkolásra:
 
szerkezeti acélból készült tartószerkezetek;
szellőző-, klíma- és füstelvezető csatornák;
előregyártott és helyszíni vasbeton födémek;
acél trapézlemez födémek;
száraz és feltöltött tüzivíz vezetékek;
éghető és nem éghető anyagú csővezetékek;
 
A Conlit rendszer fő komponensei:
 
Conlit 150 P csupasz, vagy 150 U üvegszálháló erősítésű alufóliával kasírozott kőzetgyapot lemez 2000x1200 mm lemezméretben, 15-100 mm vastagsággal;
 
Conlit vagy Conlit F vízüveg-kaolin bázisú, teljes mértékben szervetlen, tűzálló ragasztó 20 kg-os vödrös vagy 1 kg-os tubusos kiszerelésben.
 
A Conlit 150 P csupasz kőzetgyapot lemezt akkor alkalmazzák, amikor a Conlittal burkolat közvetlenül a belső térrel nem érintkezik, a belső tértől valamilyen szerkezettel le van választva (pl. zárt álmennyezet) vagy valamilyen további burkolattal van ellátva. A Conlit 150 U alufólia kasírozott lemez felülete közvetlenül belső térrel is érintkezhet, viszont az alufóliával nem takart, belső térrel érintkező élek, oldalak öntapadó alufólia csíkkal le kell, hogy legyenek ragasztva.
A Conlit vagy Conlit F ragasztó csak a burkolat felületfolytonosítására használják, a védendő szerkezetre történő ragasztásra általában nem.
A Conlit ragasztó bedolgozási hőmérséklethatára +5°C, a Conlit F-é pedig -7°C.
A Conlit rendszerrel kialakított tűzvédelmi megoldásnak az a lényege, hogy a kőzetgyapot elemek körbeveszik a megvédendő szerkezetet, és nem engedik azt az épülettűz során kritikus hőmérsékletűre melegedni. Ehhez az szükséges, hogy az elemek illesztései mentén se tudjon a tűz a szerkezethez hozzáférni, ezért ezeket az illesztéseken nem éghető Conlit ragasztóval kell lezárni.
Mivel a ragasztó teljes száradási ideje körülbelül a bedolgozás hőmérsékletétől függően körülbelül 24 óra, az egyes elemeket ideiglenesen pozdorjacsavarokkal fogják össze.
 
A Conlit rendszert legelőször az épületgépészek „fedezték fel” nálunk. Gyakran előfordult ugyanis, hogy 90 perces tűzállóságot kellett biztosítani horganyzott acél szellőző- és klímacsatornákon.
 
A Conlit lemezek egy egyszerű, recés élű „kenyérvágó” késsel is szeletelhetők, nincs szükség körfűrészre, a keletkező por elszívására, stb. Nem elhanyagolható szempont a Conlit rendszer kis felülettömege sem: Mivel a 90 perces tűzállóságú szellőzőcsatorna 7 cm vastag Conlit lemezzel készül, egy 1000x500 mm keresztmetszetű szellőzőcsatorna négy oldali tűzvédelme folyóméterenként mindössze 38 kg kőzetgyapottal kialakítható. A kis felülettömeg sem a fej felett végzett kivitelezés, sem a függesztőelemek méretezése szempontjából nem közömbös.
 
Egyre inkább kezd teret hódítani az acél tartószerkezetek Conlit-os tűzvédelme is . A Rockwool az acél pillérek 120 perces, a gerendák 180 perces tűzvédelmére rendelkezik ÉMI minősítéssel, de Nagy-Britanniában például 240 perces tűzállóságú szerkezeteket is építenek Conlittal.
 
Érdekes módon eltér a szemléletmód Nyugat-Európában és nálunk a megfelelelő szigetelőanyag vastagság tekintetében. Míg a Lajtán túl a Conlit vastagságát a tűz ellen védett felület és az acél tartószerkezet keresztmetszeti területének hányadosaként, az úgynevezett U/A faktor függvényében, addig nálunk az új EN szabványok bevezetéséig az MSZ 14800-1:1989 szabvány szerint a szerkezet keresztmetszetétől függetlenül, mindössze az elérni kívánt tűzállósági határérték függvényében határozták meg. Az alábbi táblázatból láthatóak a tűzvédelemhez szükséges MSZ szerinti Conlit vastagságok. A táblázat különbséget tesz a gerendák és szelemenek három- illetve négyoldali tűzvédelme között.
Rendelkezésre állnak olyan táblázatok is, amelyekben a közölt vastagságok mind a magyar, mind a nyugat-európai felfogásnak megfelelnek. A Conlit rendszer Építőipari Műszaki Engedélye szerint az 5 mm-nél vékonyabb falvastagságú profilok tűzvédelmi szigeteléséhez az ÉMI (Építőipari Minőségellenőrző Innovációs Kht., 1113 Budapest, Diószegi út 37., T: (1) 372-6100,
F: (1) 386-8794, www.emi.hu) szakértői közreműködése szükséges.
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a fenti vastagságok csak szerkezeti acélokra vonatkoznak, és nem alkalmazhatók az elő- vagy utófeszített acél szerkezetek (pl. acél sodronyok, pászmák) esetében.
Ígéretes felhasználási területnek tűnik a Conlit használata vasbeton födémek tűzvédelmére (ld.3.ábra).
A Conlit lemez minden egyes centimétere 2,5 cm tűzvédelmi célú betontakarást vált ki, vagy más szavakkal: 55 kg tömegű, jó minőségű beton helyettesíthető 1,6 kg kőzetgyapot lemezzel.
Lássunk konkrét példát: Egy 12 cm-nél vastagabb monolit vasbeton födém esetében, ha az alsó, húzott acélbetétek betontakarása és a fél acélátmérő összege 2 cm, már egy 15 mm vastag Conlit tűzvédelmi burkolattal is 0,75 órától 1,5 órára növelhető a födém tűzállósága. A Conlit lemezek rögzítése M6 csavaros acéldübellel vagy 06 beütőszeges acéldübellel történik, legalább 038 mm acél dübeltányérok felhasználásával, 45x55 cm hálóban.
Födémek tűzvédelmére az alufólia kasírozású lemezeket használják, de a szálak kiporzása ellen szilikát festékkel lehengerezett csupasz lemezek is tökéletesen alkalmasak.
A kör keresztmetszetű acél oszlopok, gerendák tűzvédelmére természetesen rendelkezésre áll a Conlit csőhéj is. A kőzetgyapot csőhéjak a védendő szerkezet átmérőjétől függően félbe vágva vagy több cikkben, úgynevezett szegmensekben kerülnek forgalomba.
 

 
 
Információ: tuzvedo@tuzvedo.hu